Hundägare

På förekommen anledning vill vi göra hundägare uppmärksamma på att kontrollen över hunden måste vara så hög att det motsvarar ett osynligt koppel. I praktiken får den vara högst ett par meter ifrån dig.

En sammanfattning av lagen säger följande:

  1. Hundar ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.
  2. Under tiden 1 mars t.o.m. 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt, under den övriga tiden av året ska de hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt,när de inte används vid jakt. Ovanstående innebär inte automatiskt att hunden får vara okopplad, den måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. I vissa områden råder alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud, det är t.ex. vanligt med koppeltvång i offentliga parker och med hundförbud på lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser.

Som promenerande/joggande begär jag att kunna känna trygghet på mina rundor, Inte behöva skydda mig mot skällande, hoppande eller hundar som ”bara” vill leka. Är man hundrädd hjälper det inte att husse/matte säger ”den är så snäll”.

Därför ber vi er hundägare att visa respekt och hålla era hundar under kontroll, kopplade eller i ett så kallat ”osynligt koppel”. TACK !