Planprogram för Märsön

 

Planarbete Märsön

 

2008-04-28 fattade Miljö- och byggnadsnämnden beslut om att påbörja planarbete för Märsön. Nämnden beslutade att arbetet ska inledas med ett övergripande planprogram där förutsättningar och riktlinjer inför fortsatt planläggning tas fram.
Bakgrund Märsön utgör en attraktiv boendemiljö med närhet till Mälaren och goda vägförbindelser både norrut och söderut. Detta medför att ett åretruntboende är möjligt med pendlingsavstånd till många orter i Mälardalen. En följd av detta är att det pågår en förändring från fritidshusboende till åretruntboende. Ca 460 fastigheter finns på ön och fritidshusbebyggelsen uppkom i början av 1960-talet. Andelen permanentboende växer hela tiden men uppskattas idag ligga omkring 25%. Området har tydlig fritidshuskaraktär; bl.a. mindre och flera byggnadvolymer, träfasader, slingriga grusvägar och mycket vegetation på och utanför tomterna.
Ett ökat permanentboende på Märsön genererar en högre belastning på Mälaren då avloppslösningarna är av varierande kvalitet. Anläggningarna är oftast dimensionerade för enbart fritidsboende. Det kan dessutom vara problematiskt att ordna både vattentäkt och avlopp på en liten fastighet inom ett tätbebyggt område. Utsläpp av avloppsvatten kan orsaka låg syrehalt och övergödning i recipienten. Dessutom kan sanitära problem uppstå. Dricksvattnet i området är av skiftande kvalitet.

 

Orienteringsbild Ortofoto som visar programområdets avgränsning. Copyright Enköpings kommun.
Planens syfte och innehåll Programförslaget ger möjlighet till omvandling av fritidshus till permanentboende. Bland annat föreslås utökade storlekar på byggrätter och att kommunalt vatten och avlopp byggs ut till Märsön. Programmet syftar till att påbörja en dialog med fastighetsägarna och andra berörda kring Märsöns framtida utveckling samt i stora drag sammanfatta dagens förutsättningar.
Planskede Ärendet hanteras med normalt planförfarande.
Enligt plan- och bygglagen ska det samrådas kring ett programförslag. Ett programförslag har upprättats för aktuellt område och kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 2011-05-24, § 98, förslaget för samråd. Planhandlingar översänds till berörda enligt särskild fastighetsförteckning och remisslista. Programmet har varit utsänt på programsamråd under tiden 2011-06-03 – 2011-08-31 (13 veckor).
För närvarande sammanställs inkomna yttranden från programsamrådet. Programmet avses att tas upp för ett godkännande preliminärt våren 2013. Parallellt hanterar tekniska nämnden frågan om särtaxa för vatten och avloppsutbyggnaden i området.
Efter genomfört programsamråd kommer området att delas upp i flera detaljplaner.

 

Läs mer om planprocessen.

 

Kontaktpersoner

 

Planfrågor

 

Upplysningar lämnas av planenhetschef, Patrik Holm, kommunstyrelsekontoret, telefon 0171-62 52 33, e-post: patrik.holm@enkoping.se

 

Vatten och avloppsutbyggnad

 

Teknikförvaltningen, VA-avdelningen Carl-Rune Pettersson, telefon 0171-62 55 07, e-post: carl-rune.pettersson@enkoping.se

 

Enskilda avlopp

 

Miljö- och byggnadsförvaltningen, Miljökontoret, Per Hammar telefon 0171 -62 52 07, e-post: per.hammar@enkoping.se

 

Programhandlingar

 

Programhandling (352kB) Programkarta (1,4MB)

 

 

    Denna sida är publicerad av: Planenheten kommunstyrelsekontoret, . Telefon: 0171-62 52 75.     Senast uppdaterad: 2013-08-07